Over Vlam

Educatief project

Over VLAM

VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, voert promotie voor de Vlaamse landbouw- en visserijsector. VLAM werkt in opdracht van het bedrijfsleven en de Vlaamse overheid.

Waarom deze educatieve webtool?

We willen kinderen van jongsaf aansporen om na te denken over wat er op hun bord komt, waar het vandaan komt en in welk seizoen de verschillende voedingsproducten van bij ons het meest beschikbaar zijn. De methodiek helpt hen groenten, fruit, aardappelen, vlees, vis, zuivelproducten en eieren van bij ons te herkennen. Het is een concrete invulling van het thema ‘lokale en seizoensgebonden voeding’ in de leerlijn voeding, uitgewerkt door het Vlaams Instituut Gezond Leven.

En de ouders?

Maar VLAM gaat verder. Met onze website www.lekkervanbijons.be moedigen we ook ouders, grootouders en iedereen die af en toe kookt aan om te kiezen voor ingrediënten van bij ons. Je vindt er recepten voor elke dag, met seizoenproducten die op dat moment op hun best zijn. Steeds met topproducten die Vlaanderen ons biedt en waarop we trots mogen zijn. Want het onmiskenbare oog voor detail en de fierheid van de maker, dat proef je. De passie van de kaasmaker, de traditie van het slagersvak, de trots van de visser en de technische kennis van de teler. In de ingrediënten van elk recept schuilt onversneden vakmanschap van bij ons.

In Vlaanderen gelden uiterst strenge normen voor voedselveiligheid. Kook je met producten van bij ons, dan ben je zeker van een onberispelijke kwaliteit. In de winkel helpen de labels Flandria, Biogarantie en Meesterlyck en het Kazenvanbijons-logo om een bewuste keuze te maken.

En de voordelen van lokale herkomst reiken nog verder. Veel Vlamingen geven de voorkeur aan producten van bij ons, omdat die minder lang onderweg zijn en dus verser zijn. En omdat het de eigen economie en werkgelegenheid steunt. Maar nog vaker kiezen we producten van eigen bodem simpelweg omdat we die lekkerder vinden.